FAQ - často kladené dotazy

1. Jak funguje? Kolik stojí?

Celý proces vytváření kouře je prováděn stisknutím tlačítka - všechno to díky generátoru kouře naší výroby. Spalování je prováděno samočinně - dřevo ze zásobníku je přenášeno na ohřívač a zde postupně podléhá zuhelnění. Je však nutné pamatovat na zasypání zásobníku uzenářskými štěpky. Dodatečně je udírna vybavena termostatem regulujícím teplotu v udící komoře.

Ceny jsou uvedeny na stránkách www.kamofish.cz


2. Jaký je rozdíl teplot při uzení za studena?

Generátor kouře, který je součástí udírny, má ohřívač 110W, který může zahřát zařízení na 40°C. Adaptér ZW-01 umožňuje snížit teplotu na podmínky studeného uzení, v důsledku čehož získáváme v komoře teplotu vyšší o 1-2oC než je atmosférická. Adaptér připevníme ke generátoru a spojíme trubkou Spiro s komorou. Délka trubky přivádějící kouř by měla být v rozmezí 1,2-2 m.


3. Do jaké venkovní teploty zůstává teplota stabilní?

Správného fungování udírny dosahujeme i při minusových teplotách. Na stabilitu teploty má vliv mnoho činitelů, např. množství obsahu udírny, vítr a atmosférická teplota.


4. Na jak dlouho stačí jedno naplnění generátoru kouře?  Jaké štěpky použít?

Jedno naplnění generátoru stačí na 8 hodin uzení. V současné době máme čtyři druhy uzenářských štěpek.


5. Silová nebo normální zásuvka? Jaký výkon?

Všechna zařízení jsou napájena síťovým napětím 230V. Maximální příkon udírny pro UW-70 je 615 W, pro UW-150 to pak je 1515 W.


6. Je elektrické vedení vodotěsné?

Elektrické vedení není vodotěsné.


7. Jsou k dispozici větší modely udírny?

Specializujeme se na výrobu udíren pro domácí použití, vzhledem k tomu nevyrábíme větší modely.


8. Kolik se do udírny vejde ryb, jaké množství uzeného masa?

Do UW-150 můžeme umístit více než 20 kg masa, cca 16 kg klobás, cca 20 ryb.
Do UW-70 můžeme umístit více až 10 kg masa, cca 8 kg klobás, cca 10 ryb.


9. Roztahuje se plech udírny při vysoké teplotě?

Maximální teplota, jakou můžeme v udírně dosáhnout, je 120°C, což nemá vliv na poškození (roztažnost) plechu.


10. Jakou max. teplotu získáme s použitím samotného generátoru kouře?

Při atmosférické teplotě 10°C může samotný generátor roztopit komoru až na 40°C.


11. Jak se používají jednotlivé háky?

Každý hák na ryby vkládáme zevnitř ryby tak, aby přívěsek prošel ústním otvorem. V závislosti na háku propíchneme ostří z obou stran hřbetu, protáhneme ho kolem hřbetu nebo propíchneme v blízkosti hřbetu.


12. Úhoř je příliš dlouhý, co mohu dělat?

Úhoře můžeme udit rozděleného na polovinu nebo na kousky. V nejbližší době uvedeme na trh model udírny určený k uzení úhoře vcelku.


13. Lze udící skříň koupit samostatně?

Ano, za tímto účelem kontaktujte přímo prodejce.


14. Lze udírnu instalovat do místností? Je nutné ji připojit k odtahu kouře?

Udírna je určena k venkovnímu použití. Je nutné ji připojit bezprostředně do komína nebo ke kouřovému odtahu. Vynucený tah vzduchu může způsobit vznícení štěpků. Pro odtah kouře z udírny výš nebo do jiného místa lze použít okap, který bude natahovat kouř, který se volně dostává z komory.


15. Lze střídavě udit ryby a masa nebo se je nutné rozhodnout pro jedno?

Ano, v jednom zařízení lze udit ryby, sýry nebo uzeninu.
Pouze je nutné rozdělit uzení na jednotlivé typy náplní.


16. Jaké štěpky, kolik mm?

Generátor kouře GD-01 je určen pro užívání výhradně štěpek 3x3 mm.


17. Lze kombinovat různé druhy štěpek? Co jalovec?

Lze mísit štěpky různého druhu. Díky tomu můžeme vytvářet originální uzená masa s neopakovatelnou barvou a aroma.
Jalovec lze přihodit přímo na ohřívač generátoru kouře. Nejlépe na začátku uzení, před zvýšením teploty tak, aby kouř volně pronikal do masa.


18. Jak se přesně používá vysoušeč? Na co?

Vše, co udíme, musí být osušeno, tehdy kouřové složky pronikají do masa a barva se krásně usazuje na povrchu výrobků. Vysoušeč slouží k urychlení procesu vysoušení výrobků po vytažení z nálevu. Místo vysoušení výrobku po 24 h v chladném a vzdušném místě urychlíme tento proces pomocí vysoušeče na 3-4 h. Vysoušeč instalujeme v místě generátoru kouře. Na termostatu nastavíme teplotu 30°C a otevřeme krb pro plný průchod vzduchu.